Plantes medicinals
Noguer  (Juglans regia)

Amb els fruits del noguer és prepara un dels licors més popular i tradicional de Cataluñya : la ratafia .

 La tradició ens diu que és la nit de Sant Joan el moment idoni per fer la ratafia, que és l'época que les nous son verdes.

Ratafia (Recepta per un litre d’alcohol)

 

Alcohol
El més senzill es comprar anís dolç, però també es pot fer una barreja d’un litre d’anís dolç per ¼ d’anís sec. No cal afegir sucre quan es fa amb anís dolç.
Si es vol fer amb aiguardent de 45º s’ha d’afegir un xarop de sucre, un cop s’ha colat la maceració, fet amb de 200 gr. de sucre per litre d’aiguardent  i ½ litre d’aigua.

 

 Plantes
De 3 a 5 nous verdes obertes i tallades a talls
5 ginebrons
1 grapat gros  de menta
1 grapat  gros  de marialluïsa
1 grapat gros de tarongina
1 grapat gros de poliol
4 o 5 branquetes de farigola
4 o 5 inflorescències de saüc
Unes 8 fulles de sàlvia officinalis
1 branqueta de romaní
4o 5 branquetes de sajolida
3 espigues d’espígol, lavanda  o cap d’ase
1 branqueta molt petita de ruda
4 o 5 brots tendres de fonoll
3 o 4 brotets d’alfàbrega
1 branqueta de flor de Sant Joan
2 o 3 brots tendres de marduix
2 o 3 brots tendres de orenga
1 branqueta de rementerola
1 o 2 branquetes d’hisop (amb flor)
1 o 2 flors de malva
1 rosa aromàtica
1 o mitja flor de magnòlia
Pell de mitja llimona
Pell de mitja taronja
3 claus d’olor
2 o tres llavors d’anís estrellat
½ canó de canyella
3 granets de cafè
5 llavors de cardamom

 

 

Es deixen macerar tots els ingredients amb l’alcohol durant 40 dies a sol i serena. Passat aquest temps es cola. Si s’ha fet amb aiguardent s’afegeix el xarop. S’embotella i es deixa reposar uns quants mesos.